TASR: S Budajom ide do volieb premiérkin poradca Smatana a kardiológ Fischer

[2011-12-18] „Ani v prípade, že sa slušný človek dostane na najvyššie miesto v štáte, na post premiérky, nemusí to nič znamenať. Zmenu musia priniesť občania zdola,“ podotkol Budaj.

Bratislava 18. decembra (TASR) – So stranou Jána Budaja Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska do marcových parlamentných volieb ide aj poradca premiérky Ivety Radičovej Juraj Smatana a známy slovenský kardiológ Viliam Fischer. Obaja spolu s lídrom Budajom tvoria jej prvú trojku. Budaj pre TASR povedal, že Zmena zdola dlho váhala, či sa na predčasných voľbách zúčastní. "Termínom aj okolnosťami sú vyhlásené tak, že znevýhodňujú strany aj voličov." Svoju kandidačnú listinu nakoniec odovzdala ako posledná, len pár minút pred polnocou 11. decembra, keď vypršal termín na jej doručenie. 

Prioritou strany je najmä ekonomika štátu. "Chceme, aby bolo Slovensko v Európskej únii medzi štátmi, ktoré budú dodržiavať dohody a za svoje rozhodnutia budú niesť zodpovednosť," zdôraznil Budaj s tým, že strana chce zabrániť gréckemu vývoju najmä dôrazným protikorupčným programom a presadzovaním transparentnosti pri spravovaní štátu. Boj s korupciou je podľa neho teraz oveľa vážnejšou témou, než bol pred desiatimi rokmi.

Zmena zdola chce ponúknuť aj riešenia problému prepojenia záujmov politických strán s hospodárstvom štátu. Z pohľadu Budaja mnohí politici zabudli na svoje sľuby, že budú do exekutívy posielať odborníkov. Predvolebnú kampaň chce preto strana zamerať na ľudí, ktorí reagujú na slogan Zmeny zdola. „Ani v prípade, že sa slušný človek dostane na najvyššie miesto v štáte, na post premiérky, nemusí to nič znamenať. Zmenu musia priniesť občania zdola,“ podotkol Budaj.

Strana zviedla zápas o zmenu kvality politiky v Bratislave v posledných komunálnych voľbách. "Hlas ľudí s holými rukami, ktorí nemajú dotácie zo štátu a ktorí musia robiť dobrovoľnícky, zmenila podobu Bratislavy a ja by som si prial, aby zmenila aj podobu Slovenska. Na to je ale potrebné, aby sa k nám pridalo veľmi veľa občanov," upozornil Budaj a dodal, že na kandidátke strany sú okrem osobností z prostredia občianskych aktivistov aj odborníci na jednotlivé sektory v spoločnosti. Oficiálne ich chce verejnosti predstaviť na tlačovej konferencii v utorok (20.12.).

Predčasné voľby, ktorými sa skráti funkčné obdobie vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), sa uskutočnia 10. marca 2012. O priazeň voličov sa uchádza 26 politických strán a hnutí.

- fed vs -

Zdroj: http://www.tasr.sk/23.axd?k=20111218TBB00986

Zmena zdola

Prečo ZMENA ZDOLA?

null

 

Prečo ZMENA ZDOLA

Pokusy ozdraviť politiku zhora boli dosiaľ neúspešné, ako to nedávno dokázal napríklad príbeh premiérky Ivety Radičovej. Ani najvyššia pozícia vo vláde ju neubránila pred tlakmi a nepriateľstvom takzvaných straníckych pozadí , ktorým prekážal jej dôraz na transparentnosť a jej boj s politickou korupciou. Prvá vláda, ktorá po čase vzbudila v občanoch nádej na zmenu, padla. Predčasné voľby priniesli len ďalšie posilnenie partokracie. Zmena je teraz už iba na občanoch, môže prísť už len od nich, zdola.

 


 

Sledujte aktuality na Facebooku:

 

stránka Zmeny zdola: http://www.facebook.com/zmenazdola

stránka Jána Budaja: http://www.facebook.com/jan.budaj.96

stránka Juraja Smatanu: http://www.facebook.com/smatana

stránka Eleny Pätoprstej: http://www.facebook.com/elena.patoprsta

stránka Jaromíra Šíbla: http://www.facebook.com/jaromir.sibl